Internetten en tv kijken, via welke weg doe jij dat?

Internetten en tv kijken, waarschijnlijk gebeurt dat volop bij jou in huis. Hoe je beide kan ontvangen? Meestal worden hiervoor de technieken glasvezel, kabel of DSL voor gebeurt. Als je alleen digitale televisie wilt ontvangen kan dit ook nog via ether, een kamerantenne, of een satelliet. Verschillende soorten waar je uit kan kiezen dus maar waar kies je eigenlijk voor? In dit blog hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet.

Het verschil tussen glasvezel, kabel en DSL

Glasvezel, kabel en DSL zorgen er alle 3 voor dat jij in je huis (of op je werk) kan internetten en/of tv kan kijken. Kabel en DSL zijn van deze drie de meest gebruikte soorten en worden door duizenden huishoudens al jaren gebruikt. Glasvezel is de nieuwste voor en begint ook in steeds meer omgevingen aan populariteit te winnen. Maar wat is nou het verschil tussen deze drie en welke met welke voordelen en nadelen krijg je te maken als je voor een van deze drie kiest?

Glasvezel

Wanneer er wordt gekozen voor glasvezel dan kies je voor het snelste internet. De data die bij deze verbinding wordt gestuurd gaat namelijk via lichtsignalen. Lichtsignalen zijn vele malen sneller dan stroomsignalen en stroomsignalen worden bij een kabelverbinding of DSL gebruikt. Als we dit uitdrukken in getallen gaat het bij glasvezel om snelheden van 500 Mbps. Er zijn zelfs al aanbieders die pakketten aanbieden met 2 Gbps. Glasvezel wordt dan ook wel het internet van de toekomst genoemd als is het nog niet overal verkrijgbaar maar daar wordt uiteraard wel aan gewerkt. Ook maakt het bij deze verbinding niet uit hoe ver je van een wijkcentrale af woont zoals bij DSL bijvoorbeeld dit wel invloed heeft op de snelheid van je internet.

Kabel en DSL

Kabelaanbieders wordt ook wel de oorsprong van het internetten en tv kijken genoemd. Bij enkel pakket dat je tegenwoordig afsluit bij een kabelaanbieder ziet tv kijken er dan ook als basispakket bij. Vanaf de plek waar de verbinding je huis in gaat, zoals bijvoorbeeld in je meterkast, wordt er een kabel getrokken naar de plek waar je de verbinding nodig hebt zoals je tv of je computer. Meestal gebeurt dit door middel van een COAX kabel. Een COAX kabel is ook wel een afkomstig voor coaxiale kabel die signalen door kan geven. Hierbij worden er dus stroomsignalen doorgestuurd en geen lichtsignalen zoals bij glasvezel wel het geval is. De snelheden die mogelijk zijn gaan over het algemeen tot de 500 Mbps maar tegenwoordig biedt Ziggo ook 100 Mbps aan. DSL werkt ongeveer hetzelfde en kan eveneens deze snelheden bereiken. Toch kan de afstand tot een wijkcentrale wel zeer bepalend zijn voor de daadwerkelijke internetsnelheid wat er dus bij sommige huishoudens voor kan zorgen dat het internet erg traag wordt. Het is echter wel bijna overal beschikbaar en relatief goedkoop.

Berichten gemaakt 29

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven